Čeprav se zdi, da je z vodo v vašem domu vse v najlepšem redu, pa se sčasoma izkaže, da to ni povsem res. Njena trdota je namreč neprimerna, kar vpliva tudi na vaše bivanje. Zaradi tega na primer porabite bistveno več sredstev za čiščenje telesa, zobne paste in še bi lahko naštevali. Ena od lastnosti, na katero bi morali biti veliko bolj pozorni, je tudi trdota vode.
Če je torej trdota vode prevelika, potem takšen pojav v vašem domu povzroči kar nekaj škode. S tem je povezano tudi nastajanje vodnega kamna. S slednjim pa se verjetno nihče od vas ne želi posebej ukvarjati.
Kaj storiti, če je torej trdota vode previsok?
Seveda na pojem trdota vode verjetno niti ne pomislimo, ko vodo pijemo, se z njo umivamo ali jo na primer uporabljamo za kuhanje in druga gospodinjska opravila. Na to bi nas morali večkrat opozarjati oziroma bi morali biti pozorni tudi sami. Ko smo se o trdoti tako pomembne življenjske tekočine učili v šolskih prostorih, verjetno lastnosti nismo jemali tako resno in smo nanjo kar pozabili.
Kolikšna je trdota vode v našem domu ali kje drugje, se seveda lahko tudi izmeri oziroma ugotovi s povsem preprostimi triki. Če se na primer milo med umivanjem ne peni dovolj, je velika verjetnost, da je naša voda pretrda.
Voda je lahko trda ali mehka
Pitna voda iz javnih vodovodnih sistemov je praviloma najpogosteje srednje trdote. Lahko pa je seveda bolj mehka ali pa bolj trda. Če je trdota vode visoka oziroma je voda trda, to v praksi pomeni, da je v njej raztopljenih zelo veliko mineralnih snovi. Voda jih raztaplja iz kamnin ter prsti.
In kaj je značilno za mehko vodo? To je tista voda, ki ne vsebuje raztopljenega magnezija ter kalcija. Ne vsebuje torej mineralov, ki tvorijo usedline. Posledično se vodni kamen ne more pojaviti.